Bismas

Staffordshire bullterrier för Lydnad-Agility-Bruks
www.bismas.se

historien om dummer

Kategori: Allmänt

Ok detta inlägg blev gott och blandat som vanligt. Bara så många tankar just nu så lite svårt att tygla min aspergershjärna så det blir nått vettigt av det hela men men här kommer lita av suset i hjärnan just nu:

Eftersom jag inte har nån annan än mig själv att utgå ifrån kommer här den spännande historien Hur dummer blir kloker ;-) 
När dummer började avla gick det som för många helt smärtfritt. 1a kullen visst inga fria på höfterna men annars KANON, 2a kullen KANON plus bra status, 3de, 9st de flesta fria (en mild kvalsterallergiker) 
Nu började dummer bli övermodig, VAD skulle kunna gå FEL?.
 Staffen är ju en superfrisk ras verkar ju som man nästintill kan avla hur som helst utan problem. Det börjar bli dax att para mummi, dummers fina import från tjeckin som igentligen dummer inte vet nått om, inte heller mycket om hennes föräldrar. Men visst kan dummer sätta henne i avel fast sina c-höfter hon är ju ändå meriterad i lydnaden samt en go och trevlig hund. Och det gjorde dummer TROTTS NOLL efterforskning från sin sida på hennes linje, (iaf väldigt lite,trodde på de hurra mail jag fått) trotts hennes mamma (nu) har 7st kullar efter sig (då 3st) och (mig vetligen) alla hennes (hel)syskon gått i avel. 
Och varför gjorde dummer inte det då kan undras. Jo just för att dummer var så säker på det han hade och förut inte haft några problem. Som jag skrev innan vad skulle kunna gå fel? Men nu efteråt förstår dummer ju bättre, så satans OSMART . Mummi ger 7 underbara valpar 5 av dom utvecklar demodex. Nu öppnas en helt ny värld för dummer. Oj vad många åsikter det fanns om demodex dummer förut aldrig hört. Och mycket av det chokade dummer. Dummer började för första gången tänka själv och började inse att han inte gillade mycket av det som sas om ämnet. Dummer tänkte och tänkte och bestämde sig iaf för vart han själv stod i ämnet. Dummer började nu bli kloker iaf dök kloker upp mer och mer i dummers värld. Dummer var dock ännu den som bestämde och han själklart ställa till mer oreda innan kloker satte ner foten. Nu är det kloker som bestämer. Om det blir nått bättre av det vet vi inte ännu då kloker inte hunnit regera kungariket sålänge. men en fortsättning lär följa ;-)

Ja jag vet, jag är lite knäpp...
Är det nått jag lärt mig nu. Efterforskning är viktigt. Att INTE lita på att folk vet allt, inte ens en närmast ÄR viktigt. Ta egna beslut inte bara lita på vad andra gör. OCH gör efterforsknig inte BARA på tiken HANEN är viktig ozzå. Mycket viktig. Jag hör ofta om skitsnack och lögner men de flesta människor är faktist ok, rent sakt ut trevliga att prata med och ger mer av sig än de behöver. Utnyttja det. Ring och prata med uppföddarna, de gamla valpköparna etc. 
Skulle själv inte tycka det var konstigt att en valpköpare till nån av mina avkommer skulle kontakta mig. 

Jag tycker ofta men ser Tex; Kennel A använder en hane, en bra kennel som många ser upp till. Hanen har innan inte haft nån mer parning eller iaf få. Efter kennel A`s valpar födds har denna hane parningar på kö.
OHH blir trött på mig själv att jag inte kan formulera mig bättre!! Det jag vill ha fram är att bara för en kennel gör en komination behöver det inte betyda det är grönt ljus för alla andra. Eller att valpköparna ska ta det så. Det är inte samma tikar som paras och anledningarna är många. Återigen ställ frågor. åk inte bara med i tuff tuff tåget.... 

Så då har det gått ett par dagar sen det först inlägget. Har peronligen kännt av det men speciellt går forumet om staffar varmt. 

Jag hoppas ni som läst den senaste tidens inlägg fått igång en tanke i huvudet, vad ni känner känns rätt och fel för er. Speciellt ni valpköpara.
Ni sitter trotts allt på makten. Om ni väljer bort kombinationer med dålig eller ingen testad hälsostatus alls kommer saker bli annorlunda. Det går trotts allt inte födda upp hundar utan köpare. Men för alla (uppföddare som valpköpare) var kritiska, ställ frågor GÖR efterforskning. För trotts man som uppföddare (oftast) gör sitt bästa betyder inte det vi vet allt. Kolla själv kombinationen, lita inte på att vi vet svaret. Var kritiska!! Det kommer hjälpa oss ta steg framåt. Ställ frågor till din uppföddare, spelar ingen roll om det är 1-2 eller 3 valpen du köper därifrån. Kolla föräldradjuren, fråga din uppföddare varför denna kombination göra. För trotts allt vet ingen uppföddare allt. Jag är lyckligt lottad att ha många valpköpare som vill eller har köpt fler än en valp från mig. Det är självklart en ära MEN sluta inte ifrågasätta mig för det. Syna mig in i sömmarna inför varje parning. det kommer få både er och mig att växa.
Så blir det förhoppningsvis fler kloker än dummer i världen.
Nej det få vara allt för nu, Massa KRAMAR
Ha det....

CERT!! (igen)

Kategori: Allmänt

Vill gratulera Johanna som med Bismas Magic Touch "Perrin" som tagit sitt andra cert i agility. De har nu 2cert ett i agilityklass, ett i hoppklass samt 2 SM-pinnar 'tjoho* YOU GO GIRL!!!
Så jäkla stolt över er *kram*

(bilden stulen från Johannas hemsida)


Bollen är i rullning :)

Kategori: Allmänt

Hej och hå, helt slut efter de sista dagarna läsande/skrivande på de verse forum ;-). Jag gillar ju det här. All skit kommer upp (iaf min) och det blir diskution. Tråkit bara att folk verkar ta för givet att jag inte fattar var jag pysslar med pga detta. Är faktist så jag faktist för typ första gången i livet vet exakt vad jag pysslar med. Men här kommer ändå lite info om mina kullar och sitvationen:

A-kullen: Ewony/ayo 3valpar alla rönkade med C/C armbågar UA . En av valparna omrönkad med D/D. 1 med anmärkning PHTVL/PHPV: grad 1. Ingen allergi,demodex el dyligt 

B-kullen:Ewony/dunken 6st alla UA (dock 1 som ej har rönkat) ingen demodex eller allergi

c-kullen: Rizzla/roffe 9valpar 3st: A/A 1: A/C 1: B/B 1: B/C 1: C/C (2 orönkade) Alla ED Ua utom en grad1 (2 orönkade) De som kollat ögon alla UA, Ingen demodex, 1 med lindrig kvalsterallergi

ok än sålänge allt frid och fröjd.

D-kullen: moha/vegas 7st 2st ännu rönkade 2st HD A/A 1st ED: UA 1st ED 0/2, Demodex: 5st 1generell 4 lokal. Ingen allergi. En med nedsatt hörsel.

E-kullen Panda/apollo 4st för unga för rönken, 2st allergiker. en med dåligt pigment i ett öga dvs det är blått.

F-kullen: Asta/nemo 6st, 1 avlivad för armbågsluxation vid 6veckors ålder.För unga för rönken, inga kända hälsoproblem hos valparna.
(ber om ursäkt om jag glämt nått, men som sakt allt finns på hemsidan annars)

Så ser det ut, katastrof? nej inte igentligen, men för mig personligen har det varit det.
Att sätta moha i avel visste jag var en chansning eftersom hon är import och jag inte vet igentligen nått om hennes förfäder mer är hur de ser ut. Och det var en chansning som inte slog bra ut tyvärr.
Samma med Panda, jag tog en chans med Apollo och det vissade sig inte bli bra. Att jag har kenneln under vila nu är mer för min egen skull. Sen att jag väljer att skriva ut det och ta upp det är för att jag vet många sjuka hundar! Tex är en av importerna jag också tog in från Fransimo Bohemis i tjeckien avlivad pga kraftiga pålagringar på armbågarna. En annan god vän till mig har opererat sin tik för pålagringar (ozzå armbågarna) hann inte ens sluta rehaba henne innan det nu är tillbaks. Jag ser deras smärta och jag känner fruktansvärt mycket för dom även att det inte är hundar från mig personligen. Jag får också mycket mail och en del telefonsamtal just pga att jag skriver ut all skit om mina på hemsidan. Många som frågar om demodex men också fler och fler om allergier.Många fruktasvärt ledsna att de inte blivit informerade om dessa sjukdomar när de köpte valpen, andra väldigt besvikan då deras uppföddare som inte svara på deras mail och frågor. Hade själv ingen anning om att det var SÅ många som hade problem innan jag fick min D och E kull. Så jag förstår att de flest heller inte vet det. 
Jag hör många jämföra: Staffen är ju iaf friskare än schäfern. Ja må så va. MEN ska det behöva gå så långt innan nått sker?!? Nej jag tänker stå på mig. Staffen kommer inte fortsätta vara en bra/frisk ras utan förändring.
Det verkar som det måste bli katastrof innan folk får upp ögonen för saker.( Finns en anledning till jag skrev mina hälsoprobelm på det sättet som jag gjorde i inlägget nedan).Sen om jag får leva med att folk tycker min kennel är skit pga detta, må så va. Detta har jag en större anledning till att göra än personliga.

Vill också tacka alla som stöttar mig. ni är fasen GULD värda!!! KRAM!