Bismas

Staffordshire bullterrier för Lydnad-Agility-Bruks
www.bismas.se

historien om dummer

Kategori: Allmänt

Ok detta inlägg blev gott och blandat som vanligt. Bara så många tankar just nu så lite svårt att tygla min aspergershjärna så det blir nått vettigt av det hela men men här kommer lita av suset i hjärnan just nu:

Eftersom jag inte har nån annan än mig själv att utgå ifrån kommer här den spännande historien Hur dummer blir kloker ;-) 
När dummer började avla gick det som för många helt smärtfritt. 1a kullen visst inga fria på höfterna men annars KANON, 2a kullen KANON plus bra status, 3de, 9st de flesta fria (en mild kvalsterallergiker) 
Nu började dummer bli övermodig, VAD skulle kunna gå FEL?.
 Staffen är ju en superfrisk ras verkar ju som man nästintill kan avla hur som helst utan problem. Det börjar bli dax att para mummi, dummers fina import från tjeckin som igentligen dummer inte vet nått om, inte heller mycket om hennes föräldrar. Men visst kan dummer sätta henne i avel fast sina c-höfter hon är ju ändå meriterad i lydnaden samt en go och trevlig hund. Och det gjorde dummer TROTTS NOLL efterforskning från sin sida på hennes linje, (iaf väldigt lite,trodde på de hurra mail jag fått) trotts hennes mamma (nu) har 7st kullar efter sig (då 3st) och (mig vetligen) alla hennes (hel)syskon gått i avel. 
Och varför gjorde dummer inte det då kan undras. Jo just för att dummer var så säker på det han hade och förut inte haft några problem. Som jag skrev innan vad skulle kunna gå fel? Men nu efteråt förstår dummer ju bättre, så satans OSMART . Mummi ger 7 underbara valpar 5 av dom utvecklar demodex. Nu öppnas en helt ny värld för dummer. Oj vad många åsikter det fanns om demodex dummer förut aldrig hört. Och mycket av det chokade dummer. Dummer började för första gången tänka själv och började inse att han inte gillade mycket av det som sas om ämnet. Dummer tänkte och tänkte och bestämde sig iaf för vart han själv stod i ämnet. Dummer började nu bli kloker iaf dök kloker upp mer och mer i dummers värld. Dummer var dock ännu den som bestämde och han själklart ställa till mer oreda innan kloker satte ner foten. Nu är det kloker som bestämer. Om det blir nått bättre av det vet vi inte ännu då kloker inte hunnit regera kungariket sålänge. men en fortsättning lär följa ;-)

Ja jag vet, jag är lite knäpp...
Är det nått jag lärt mig nu. Efterforskning är viktigt. Att INTE lita på att folk vet allt, inte ens en närmast ÄR viktigt. Ta egna beslut inte bara lita på vad andra gör. OCH gör efterforsknig inte BARA på tiken HANEN är viktig ozzå. Mycket viktig. Jag hör ofta om skitsnack och lögner men de flesta människor är faktist ok, rent sakt ut trevliga att prata med och ger mer av sig än de behöver. Utnyttja det. Ring och prata med uppföddarna, de gamla valpköparna etc. 
Skulle själv inte tycka det var konstigt att en valpköpare till nån av mina avkommer skulle kontakta mig. 

Jag tycker ofta men ser Tex; Kennel A använder en hane, en bra kennel som många ser upp till. Hanen har innan inte haft nån mer parning eller iaf få. Efter kennel A`s valpar födds har denna hane parningar på kö.
OHH blir trött på mig själv att jag inte kan formulera mig bättre!! Det jag vill ha fram är att bara för en kennel gör en komination behöver det inte betyda det är grönt ljus för alla andra. Eller att valpköparna ska ta det så. Det är inte samma tikar som paras och anledningarna är många. Återigen ställ frågor. åk inte bara med i tuff tuff tåget.... 

Så då har det gått ett par dagar sen det först inlägget. Har peronligen kännt av det men speciellt går forumet om staffar varmt. 

Jag hoppas ni som läst den senaste tidens inlägg fått igång en tanke i huvudet, vad ni känner känns rätt och fel för er. Speciellt ni valpköpara.
Ni sitter trotts allt på makten. Om ni väljer bort kombinationer med dålig eller ingen testad hälsostatus alls kommer saker bli annorlunda. Det går trotts allt inte födda upp hundar utan köpare. Men för alla (uppföddare som valpköpare) var kritiska, ställ frågor GÖR efterforskning. För trotts man som uppföddare (oftast) gör sitt bästa betyder inte det vi vet allt. Kolla själv kombinationen, lita inte på att vi vet svaret. Var kritiska!! Det kommer hjälpa oss ta steg framåt. Ställ frågor till din uppföddare, spelar ingen roll om det är 1-2 eller 3 valpen du köper därifrån. Kolla föräldradjuren, fråga din uppföddare varför denna kombination göra. För trotts allt vet ingen uppföddare allt. Jag är lyckligt lottad att ha många valpköpare som vill eller har köpt fler än en valp från mig. Det är självklart en ära MEN sluta inte ifrågasätta mig för det. Syna mig in i sömmarna inför varje parning. det kommer få både er och mig att växa.
Så blir det förhoppningsvis fler kloker än dummer i världen.
Nej det få vara allt för nu, Massa KRAMAR
Ha det....